Το έμβλημα του Συλλόγου μας

Το Άγαλμα της Ελευθερίας στο Ακρωτήρι Χανίων.
Το έμβλημα του Συλλόγου μας .(Καταστατικό, άρθρο 27)

Περιγραφή: Το ύψους 17 μέτρων Άγαλμα της Ελευθερίας της Κρήτης, ήταν τοποθετημένο σε κλιμακωτό βάθρο κατασκευασμένο από μαρμαρόπετρα Μάνης, κατέληγε στην κορυφή του σε μαρμάρινο σχηματισμό από ντόπια πέτρα σε σχήμα οβίδας που εκρήγνυται. Η Ελευθερία ( με μορφή Παλλάδος Αθηνάς) ξεπηδούσε μέσα από τη φωτιά φορώντας αρχαϊκή περικεφαλαία , κρατώντας ασπίδα στο αριστερό χέρι και φέρουσα δόρυ στο δεξί. Η ασπίδα ήταν μεταλλική και ανάγλυφη φέρουσα μορφή μυθολογική και το δόρυ επίσης μαρμάρινο κατέληγε σε μεταλλικό διπλό μινωικό πέλεκυ.

Ιστορική αναφορά: Φιλοτεχνήθηκε από τον γλυπτή Θ. Θωμόπουλο, καθηγητή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών. Η ιδέα για τη δημιουργία αυτή και εισήγηση προς την κυβέρνηση ανήκει στον Ι. Ηλιάκη ( Γενικός Διοικητής Δυτ. Μακεδονίας, 1916). Υλοποιήθηκε με την έγκριση και την συνδρομή του Ελευθέριου Βενιζέλου ,για να συμβολίζει τους αγώνες των Κρητών για την Ελευθερία. Τοποθετήθηκε δίπλα στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία με προσανατολισμό της πρόσθιας πλευράς του δυτικά, στο σημείο όπου ιστορικά βρισκόταν κατά την επανάσταση του 1897 ανηρτημένη σε ιστό η σημαία της επανάστασης και την οποία ο συμμαχικός στόλος με οβίδες κατέστρεφε. (Ιστορική αναφορά στον Σπ.Καγιαλέ) . Τα αποκαλυπτήρια του έργου έγιναν το 1937.

Υπήρξε σύμβολο της Κρήτης για τριάντα και πλέον χρόνια (1937-1970). Φθορές υπέστη αρκετές ,με πρώτη εκείνης της αποκοπής του συμβόλου της Κρητομινωικής περιόδου ,της λάβρυος (διπλός πέλεκυς), από τους Γερμανούς κατακτητές. Ατυχώς ομοίαζε με το «φάτσιο», σύμβολο του Μουσολίνι και οι Γερμανοί όταν η εξουσία του έληξε για λόγους απέχθειας προς τους Ιταλούς προχώρησαν στην πράξη, για μην τους θυμίζει κάτι από εκείνους!!!! Άλλη σημαντική φθορά υπέστη το 1968 όπου κατά τη διάρκεια μιας δυνατής θεομηνίας που έπληξε την πόλη των Χανίων, κεραυνός έπεσε στο κεφάλι του αγάλματος το οποίο και απέκοψε τμήμα της περικεφαλαίας καθώς και μέρος του δεξιού βραχίονα στο οποίο κρατούσε το δόρυ. Το 1970 κατά την προσπάθεια απομάκρυνσης του από τον χώρο και μεταφορά του σε άλλη τοποθεσία για εκτέλεση έργων !!!ανάπλασης ,κατέπεσε στο έδαφος και καταστράφηκε. Κομμάτια του υπάρχουν ακόμη διάσπαρτα στο χώρο.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια ψηφιακής απεικόνισης της αυθεντικής μακέτας 1:15 του αγάλματος ,τον ιστορικό τέχνης και γλύπτη Κον ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ από το πόνημα του οποίου αντληθήκαν οι βασικές πληροφορίες, ιδιαίτερα όμως τον φωτογράφο Χανίων Κον ΦΑΝΗ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ (Κυδωνίας 57 ,Χανιά) ο οποίος ανταποκρινόμενος με αλτρουισμό στο αίτημα μας, συνεισέφερε τον κορμό της ψηφιακής αναπαράστασης .

Πηγές:

  • «Το άγαλμα της ελευθερίας της Κρήτης» του Χρ. Μαχαιρίδη. Εκδόσεις ΕΡΕΙΣΜΑ
  • Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος. Χανιά
  • Αντιπεριφέρεια Κρήτης. Χανιά

310101

FacebookYouTube logoInstagram Logo